Speciaal om in eigen gemeente Oekraïense vluchtelingen te helpen

8 September 2022, 14:28 uur
mainImage
Gemeente Barendrecht/Ingmar Timmer

Ook in Barendrecht worden Oekraïners opgevangen die vanwege de oorlog hun land zijn ontvlucht. In eerste instantie vonden zij onderdak bij gastgezinnen, maar inmiddels zijn velen doorgestroomd naar een van de 20 opgeknapte sloopwoningen in de Zeeheldenbuurt. Daar kunnen zij tot uiterlijk begin januari 2023 wonen. Dominik Bala was als aannemer betrokken bij het renoveren van de leegstaande huizen. De Pool vertelt over de klus en zijn persoonlijke band met Oekraïne.

“Ik woon sinds 4 jaar in Barendrecht en werk als aannemer voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers. Het is altijd extra speciaal om klussen uit te voeren in mijn eigen gemeente. Ik vond het helemaal mooi om de sloopwoningen in de Zeeheldenbuurt op te knappen voor Oekraïense vluchtelingen. Er werken namelijk ook geregeld Oekraïners voor mij. Sinds het uitbreken van de oorlog vertellen zij soms over de schrijnende situatie in hun thuisland en wat het doet met hun familie en vrienden daar. Ik kom zelf oorspronkelijk uit Polen, een buurland van Oekraïne. Als goede buur ben ik de afgelopen maanden een paar keer naar de grens met Oekraïne gereden om daar voedsel, medicijnen, kleding en meer te brengen. Het is hartverwarmend hoeveel Barendrechters betrokken zijn en hebben geholpen met het inzamelen van spullen. Supermarkten, sportverenigingen, kerken, particulieren, bedrijven: we doen het echt samen.” De schoonouders van Bala hielpen ook mee. “Zij hadden ruimte over in hun huis in Polen en hebben twee families voor langere tijd onderdak geboden.”

Opfrisbeurt

Onderdak bieden deed Bala in Barendrecht dus indirect als aannemer. De werkzaamheden in de Zeeheldenbuurt werden onlangs in korte tijd uitgevoerd. “De woningen stonden al even leeg en konden wel een opfrisbeurt gebruiken. We hebben bijvoorbeeld nieuwe zonneschermen geplaatst, vloeren gelegd en tegels vervangen. Ook was de elektra in sommige huizen niet aanwezig of niet meer veilig, dus dat is ook meteen aangepakt. Het was allemaal relatief eenvoudig werk.” Met name vrouwen, kinderen en ouderen hebben hun intrek genomen in de buurt. Het gaat om tijdelijke opvang. Naar verwachting begin 2023 worden de huizen in de Zeeheldenbuurt gesloopt en start Patrimonium op die locatie met nieuwbouw. De gemeente werkt samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om woonruimte te vinden die voor langere tijd beschikbaar is. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe de langere termijn eruit ziet. Bala: “Hopelijk heb ik met mijn team een beetje bij kunnen dragen aan het creëren van een fijne plek voor Oekraïners. Ik wens dat de oorlog snel voorbij is en dat zij uiteindelijk weer veilig in hun vertrouwde omgeving kunnen leven.”


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht